Una curiositat americana

 

Argument

El protagonista rep un dia una visita a casa, la d’un amic d’un amic seu, que, aprofitant un viatge de negocis a la localitat, li portava notícies sobre l’amic que compartien. L’home era tímid i se sentia incòmode en una casa aliena; era ben educat, elegant i extremadament polit. Enmig de la conversa, el visitant mostrà a l’amfitrió la pistola automàtica que portava només per plaer; mentre el protagonista es mirava aquella arma plena de decoracions, se li va disparar i la bala va anar a parar a l’estómac de l’estranger. Aquest es va començar a queixar de dolor i es sentia molt maleducat, ja que era de poca cortesia morir a casa d’un altre. En canvi, el protagonista li treia importància al tema explicant que era una ferida inofensiva i que no calia molestar el metge per aquella feblesa. Després d’estirar el malferit al sofà i de fer cas omís de les seves delicades protestes, li va posar un remei casolà a la ferida i esperà a que l’home es recuperés. Tanmateix, al cap d’unes hores, el visitant va morir al seu sofà, i el protagonista va pensar a identificar el cadàver i enviar-li una carta a la vídua explicant-li la mort del seu marit. Però va acabar per cremar els documents personals del difunt, ja que era millor desentendre’s del tema i no saber ni tan sols el nom del foraster. Finalment, cansat de l’assumpte, va penjar el cadàver per l’americana a l’armari i es va prendre unes vacances a una casa rural davant d’un llac. En tornar, va descobrir que el cadàver es mantenia en perfectes condicions i que havia adoptat l’aparença d’una falla valenciana de cartró. Aprofitant aquest fet, li va posar una faldilla de colors i el va penjar del rebedor de casa, com a element decoratiu. Des d’aleshores, tots els visitants veuen aquella estranya figura com una original curiositat americana.

 

Tema

La manca d’importància de la mort.

 

Aspectes a destacar

  • Calders treu tota la transcendència al tema de la mort, que es pren aquí com un fet normal i de poca importància, que fins i tot pot ser aprofitat pel benefici d’altres.
  • El concepte irracional és la normalitat amb que el protagonista interpreta la mort del foraster.
  • L’element fantàstic té una natura externa, la mort sobtada del visitant.
  • El fet irracional trenca el marc de normalitat en què vivia el protagonista fins l’arribada del visitant. Aquest esdeveniment il·lògic és l’absurditat de la situació i la pèrdua del sentit comú. Al llarg del conte apareixen fets que no es troben dins de la normalitat: que el visitant porti una arma a sobre, que la pistola es dispari i toqui el foraster, la poca importància que l’amfitrió atribueix a aquests fets, i sobretot la reacció posterior del protagonista, que en comptes d’avisar la policia o trucar una ambulància, se’n va de vacances.
  • Hi destaca un gran distanciament narratiu de la realitat mitjançant l’humor i la ironia de Calders. Això li serveix per criticar els valors humans que fan referència a la mort, per tal de relativitzar els grans valors morals.
  • També destaca com a visió de la mort com a fet irrellevant el duel del protagonista contra un marquès durant la seva estada a l’hotel del llac.
  • El protagonista veu més la mort com una qüestió d’educació que com un fet realment transcendent.
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en "CRÒNIQUES DE LA VERITAT OCULTA". Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s